Jij augurkt, ik augurkt, wij augurken!
Bij SUSAN BIJL zijn we helemaal weg van de ingemaakte rode uien van Monique, die drie keer per week onze lunch klaarmaakt. We zijn ook een beetje verliefd op Monique, maar daarover een andere keer meer. Terug naar het inmaken!
Inmaken is een traditionele manier om voedsel te conserveren. Het stimuleert je eetlust en spijsvertering en versterkt je darmen. Monique gebruikt een 'inmaakpers'. Het persen van 'inmaken' helpt om moeilijk verteerbare vezels sneller af te breken. De celstructuur wordt afgebroken en is daardoor beter verteerbaar dan bij rauwe groenten.
Fermentatie
Meer specifiek: tijdens het fermentatieproces zetten enzymen en bacteriën in ingemaakte producten de suikers om in melkzuur. Melkzuur versterkt de darmflora, waardoor de verteerde voedingsstoffen in het bloed beschikbaar komen.
Over het algemeen is het inmaken van groenten een uitstekende manier om voedsel lang te conserveren, omdat de nuttige vitaminen en mineralen intact blijven en de smaak van het geconserveerde voedsel verbeteren. Inmaken met het oog op langdurige conservering vereist een bepaalde hoeveelheid zout.
De ‘snelle inmaakmethode’ die Monique voor haar rode uien gebruikt, is nodig vanwege de grote vraag op ons kantoor, maar heeft een kortere houdbaarheid. Veel mensen kennen de augurk; de sterk gekruide komkommeraugurk. Maar veel harde groenten doen het ook erg goed: kool, olijven, radijsjes, wortelen, sperziebonen, asperges en uien! Naast zout kunnen augurken ook rijpen in tamari, shoyu, miso, zemelen en diverse andere producten.

Ume Su
Monique gebruikt Ume Su , een Japanse pruimenazijn gemaakt van de umeboshi. Voor het oog lijkt umeboshi niet meer dan een rode pruim, maar het is eigenlijk een heel delicate vrucht. De Japanners plukken ze van de umeboom. De pruimen worden ingelegd met zout en verpakt in shisobladeren. Na zes maanden bereiken ze een fermentatiefase. De pruimen hebben een speciale combinatie van enzymen en bacteriën ontwikkeld, wat zorgt voor een uitstekende gezondheid. Lees onze allereerste blog over dit onderwerp voor meer informatie!

Recept
Voor 1 kilo rode uien, gebruik 100 ml vloeistof.
De vloeistof bestaat uit 1 deel Ume Su en 1 deel water (iets meer Ume Su dan water).
Monique maakt meestal een portie van ongeveer 500 gram rode uien, fijngesneden.
Doe de uien in een augurkenpers en bedek ze met 50 ml van het gemengde vocht.
Je kunt er ook 1 theelepel gedroogde hibiscus aan toevoegen om de kleur van de rode ui te behouden. Dankzij de Ume Su hoef je geen zout toe te voegen.
In de augurkenpers kunnen de uien na een uur of maximaal 24 uur gegeten worden. U kunt de uien in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast maximaal een week bewaren. (ruik even als je twijfelt!) Zorg ervoor dat de uien altijd bedekt zijn met een laagje vocht.