Deze zomer zetten SUSAN BIJL en chef Monique de Nederlandse traditie van erwtensoep voort.
Nederlandse erwtensoep, ook wel "Erwtensoep" genoemd, is een stevige en traditionele soep uit Nederland, die vaak wordt gegeten tijdens de koudere maanden. De soep wordt voornamelijk gemaakt met erwten en wintergroenten zoals uien, prei, wortelen en selderij, aangevuld met diverse gerookte vleessoorten of vegetarische vervangers.
Maar hoe zit het met de warmere maanden?! Wees gerust, chef-kok Monique schiet te hulp met ons nieuwe favoriete soeprecept.
Tuinerwtensoep
Vergeleken met de wintervariant heeft doperwtensoep een lichtere en levendigere smaak, waarbij de zoetheid van de erwten de hoofdrol speelt. Het wordt vaak gecombineerd met andere verse groenten of kruiden, zoals munt en peterselie, voor een frisse touch.
Een Chef Monique-recept zou geen Chef Monique-recept zijn zonder een speciale Chef Monique-touch. Deze soep inspireert ons om zelf bouillon te maken met kombu. Je kunt natuurlijk ook zelf kombubouillon maken voor elk recept dat bouillon nodig heeft.
Kombu & bouillon
Kombu, een soort eetbare kelp, is rijk aan essentiële mineralen, zoals jodium, kalium, calcium en magnesium, en is een fantastische natuurlijke smaakversterker. De minerale voordelen komen goed van pas in de zomer, wanneer we door de hitte wat meer zweten. Kombu in je bouillon kan vooral gunstig zijn voor mensen die een plantaardig dieet volgen, omdat het een natuurlijke bron van jodium is, dat doorgaans in zeevruchten voorkomt.
Wanneer je zelf kombubouillon maakt, was dan de witte poederachtige substantie die je op het oppervlak van gedroogde kombu kunt zien niet af. Dit is de laag natuurlijke zouten die rijk is aan mineralen, zoals eerder vermeld.
Voor het onderstaande recept voeg je een stukje kombu toe aan 250 ml koud water in een pan en laat je het ongeveer 20-30 minuten trekken. Haal de kombu uit de pan. Dit getrokken water is je kombubouillon. Gebruik het als aanvulling op je groentebouillon.
Laat een stuk kombu na het eerste gebruik volledig drogen. Je kunt het plat op een schoon bord leggen of ophangen om aan de lucht te drogen. Bewaar de kombu na het drogen in een luchtdichte verpakking, uit de buurt van vocht. Eén stuk kombu kan minstens vier keer gebruikt worden om bouillon te maken, waarschijnlijk zelfs vaker!
Voor de groentebouillon maakt Monique haar eigen bouillon met restjes groenten, zoals wortelen, uien, laurierblaadjes, verse tijm, knoflook, de uiteinden van sperziebonen, prei of selderij. Voeg de groenten toe aan ongeveer 1 liter water, breng het aan de kook en laat het minstens 45 minuten zachtjes sudderen. Hoe langer, hoe lekkerder. Uien zijn essentieel!
Tuinerwtensoep
Ingrediënten voor ca. 4 personen
- 1 el sesamolie
- 2 middelgrote uien, in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- snufje zeezout
- 500 g tuinerwten (vers of diepvries)
- 40 g bladpeterselie, alleen de blaadjes
- 750 ml groentebouillon (indien mogelijk zelfgemaakt)
- 250 ml kombubouillon
- rasp en sap van ½ citroen of limoen
- 1 el olijfolie
Routebeschrijving
Verhit de sesamolie in een grote pan en voeg de uien toe. Fruit ze een minuut en voeg dan een flinke snuf zout toe. Blijf roeren en laat de uien 5-10 minuten zacht worden. Zet het vuur dan even lager en voeg de knoflook toe; bak ongeveer 3 minuten.
Giet 75% van de kombu en groentebouillon erbij en voeg dan de erwten toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Voeg de peterselie toe en roer goed. Laat even staan en pureer de soep. Door het vuur uit te zetten en de peterselie te laten staan, blijft de peterselie heldergroen zonder slap te worden. Voeg indien nodig meer bouillon toe. Breng op smaak met citroenrasp, citroensap en een beetje olijfolie. Serveer warm, lauw of koud.
Genieten!