Gemaakt zonder PFAS

In 2025 zullen al onze coatings overgeschakeld zijn naar niet-gefluoreerde alternatieven!

PFAS staat voor “per- en polyfluoroalkylstoffen”, verbindingen van fluor en koolstof. De chemische stof werd in 1953 bij toeval ontdekt en werd geproduceerd als schoonmaakmiddel. Later werd het een hoofdingrediënt in blusschuim, etensverpakkingen en, helaas, ook in regenkleding. Het is de chemische binding die een oppervlak glad en afstotend maakt, perfect om water van een stof af te laten glijden in plaats van erin te trekken.

Over het algemeen kan PFAS niet opgenomen worden door de huid. Het dragen van een jas of tas met een PFAS coating vormt geen acute bedreiging voor de gezondheid. PFAS staat bekend als een ‘eeuwige chemische stof’; het breekt niet af en is overal te vinden: in de natuur, in voedsel en water, en in het menselijk lichaam. PFAS zijn in zowel menselijke als dierlijke studies in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsrisico's, waaronder kanker, hormoonverstoring en reproductie schade.

Waarom nu pas?

Ondanks onze inspanningen om goed geïnformeerd te blijven over elk aspect van ons productieproces, blijven bepaalde details soms vaag of onduidelijk. We zijn ons bijvoorbeeld pas een paar maanden geleden bewust geworden van de aanwezigheid van PFAS in onze coating.

Omdat onze coatings Bluesign gecertificeerd zijn, gingen we ervan uit dat ze zonder PFAS werden gemaakt. Het Bluesign-certificeringsproces is bedoeld om schadelijke stoffen in de hele toeleveringsketen te elimineren. Helaas werden C6-coatings tot voor kort als veilig beschouwd, in tegenstelling tot C8-coatings, die als de schadelijkste van alle fluorkoolwaterstoffen worden beschouwd. In 2025 zullen alle fabrieken die onder het Bluesign-certificaat werken, geen C6-coatings meer mogen produceren. 

Dit bewijst dat vertrouwen op een certificaat niet garandeert dat je product helemaal veilig of goed gemaakt is. In plaats van te vertrouwen op een bedrijf dat vaak commercieel is geïnvesteerd, voeren we liever zelf een onderzoek uit en beoordelen we elk aspect van onze productieketen onafhankelijk. Onze ervaring is dat deze aanpak de weg naar een duurzamere productie aanzienlijk bevordert. Over het algemeen vertrouwen we zelden op certificaten en hebben we niet blindelings vertrouwen in bedrijven die ze promoten.


Hoe nu verder?

Sinds de ontdekking van de aanwezigheid van PFAS in onze coating, zijn we actief bezig met de overgang naar een PFC-vrije coating met vergelijkbare eigenschappen als onze huidige. We streven ernaar deze verandering door te voeren tegen het einde van 2024 of uiterlijk begin 2025.

40D & 70D
Onze 40D- en 70D-stoffen worden behandeld met de RUCO-DRY® ECO ADV finish volgens de Bionic-Finish® Eco-technologie van RUDOLF. Bionica is een onderzoeksgebied dat ideeën van de natuur naar technologie overdraagt. BIONIC-FINISH® ECO-technologie is geïnspireerd door de natuur en gebaseerd op dendrimeren, multifunctionele bouwstenen die vertakken op het textieloppervlak. Deze technologie creëert een zeer wasbestendige en fluorvrije microstructuur op de behandelde vezel, met een superhydrofobe en duurzame prestatie.

Ruco-Dry is een waterafstotende finish op basis van hydrofoob functionele dendrimeren, die volledig vrij is van fluorkoolstoffen (FC's). Het heeft uitstekende waterafstotende eigenschappen en is bestand tegen wassen en slijtage. Bovendien is het milieuvriendelijk, omdat het geen milieubelastende verbindingen bevat. RUCO-DRY® ECO ADV is een product met een zeer hoog gehalte aan bio-based grondstoffen en is vrij van siliconen.

300D & 500D
Tegen 2025 zullen we overstappen van 300D polyester stof naar 500D nylon stof voor onze tassen om een uniforme samenstelling over al onze producten te bereiken. Gemengde samenstellingen in kleding vormen een groot probleem voor de post-consumer recyclingindustrie, aangezien alle materialen gescheiden moeten worden voordat ze kunnen worden verwerkt. Bovendien is nylon sterker dan polyester en zal het langzamer slijten, waardoor de levensduur van onze (voorheen) 300D-items wordt verlengd.

De nieuwe 500D nylon stof zal ook worden behandeld met een bio-based coating van RUDOLF.

Waterdicht 
Een prettige bijkomstigheid van de nieuwe coating is dat al onze items waterdicht worden met een waterbestendigheid van 10K.

 • Productie

  De productie van onze tassen begint in de recyclingfabriek, waar ruwe materialen worden verwerkt tot garens.

  read more 
 • Materialen

  We gebruiken gerecycled ripstop nylon en polyester vanwege hun sterkte en lichtgewicht eigenschappen, zodat je tas zo lang mogelijk meegaat.

  Lees meer 
 • Care & Repair

  We nemen onze verantwoordelijkheid voor het milieu door producten te maken die lang meegaan en gerepareerd kunnen worden.

  lees meer 
1 van 3