HEEFT IEMAND TAART GEZEGD?!

Begin mei dit jaar organiseerden we samen met Het Onverharde Pad een opruimwandeling in Kralingen, Rotterdam. Kortom: we verzamelden met een grote groep, pakten De Nieuwe Vuilniszak, verkenden de omgeving van Kralingen in Rotterdam en ruimden op wat we onderweg tegenkwamen.

Daarna hielden we een verloting waarbij één van de deelnemers een Trash Rack won en genoot van koffie/thee en cake in onze winkel en op kantoor.

HEEFT IEMAND TAART GEZEGD?!

Het was een prachtige dag waarop we zwerfvuil hebben opgeruimd en onze omgeving zo goed mogelijk hebben verzorgd. Maar we hebben ook erg genoten van de taart, dat is zeker de moeite waard.
Robin werkt met ons mee (bekijk haar recept voor kaneelbroodjes ) en dit was een perfecte gelegenheid om haar marketingbureau in te ruilen voor de oven.

In haar eigen woorden: 'Een ideale taart om te delen, simpel en tegelijkertijd een show.' Ze heeft het originele recept aangepast van een van haar favoriete bakboeken, The Nordic Baking Book, waar de taart 'Sylviakaka' heet. Het boek legt uit dat niemand echt weet wat Sylvia ermee te maken heeft, maar dat maakt niet uit, want deze taart vermaakt bijna iedereen, zelfs mensen die niet zo dol zijn op kokos, aldus Robin.

Kokosnootliefhebber of niet, deze cake is het proberen waard. Dus, zonder verder oponthoud, veel bakplezier!

Butterscotch kokoscake

Ingrediënten

Voor de taart
- 3 eieren
- 200 g suiker
- 180 g bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 150 ml water
- Handjevol paneermeel (Panko)

Voor het glazuur
- 75 g boter
- 80 g suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- Gedroogde kokos of kokosvlokken ter decoratie.

Methode

Verwarm de oven voor op 175 °C. Beboter een bakplaat van 20x30 cm en bestuif deze gelijkmatig met paneermeel. Gooi het overgebleven paneermeel in de gootsteen om te voorkomen dat er overal broodkruimels liggen.

Neem twee grote en een kleine kom, splits 3 eieren, maar bewaar 1 eidooier voor later. Klop de 3 eiwitten luchtig en zet apart. Voeg 200 g suiker toe aan de 2 eidooiers en klop. Voeg vervolgens 150 ml water toe en zeef de 180 g bloem en 1 eetlepel bakpoeder en klop langzaam. Spatel de eiwitten voorzichtig door het mengsel als alles goed gemengd is.

Schep het beslag in de bakplaat en bak ongeveer 20 minuten. Een manier om te weten of je cake gaar is, is wanneer de randen iets van de bakvorm loskomen. De randen van de cake zijn het eerst gestold en volledig gaar. Controleer nogmaals met een satéprikker; als deze er schoon uitkomt, is hij gaar!

Laat de cake afkoelen. Na 15 minuten kun je proberen hem uit de vorm te halen en verder af te koelen op een bakplaat tot hij op kamertemperatuur is.

Bereid ondertussen het glazuur voor:

Smelt de boter op laag vuur. Haal de pan van het vuur als deze gesmolten is en voeg de suiker, vanillesuiker en eidooier toe. Meng goed en zet de pan terug op laag vuur. Blijf roeren en zet het vuur uit als de boter wat dikker is geworden.
Wacht tot de cake op kamertemperatuur is. Je glazuur zal nu een beetje gestold zijn.

Smeer het glazuur over de taart. Het hoeft er niet mooi uit te zien, want je bedekt de taart toch met kokos.
Laat de taart volledig afkoelen voordat u hem met de kokos gaat decoreren en in vierkanten snijdt.

Tip

Bak de kokosnoot van je keuze in een stevige pan op laag vuur een beetje bruin, net genoeg om de smaak te accentueren. Wees voorzichtig, want hij kan heel snel en onverwacht verbranden.

De cake kan enkele dagen in een luchtdichte verpakking bewaard worden.

Genieten!

Terug naar blog