Zwarte rijstsalade

Een nieuw seizoen, een nieuw recept! Het is 2022 en de zomer lijkt maar niet te eindigen. Daarom delen we, voordat we de herfst induiken, nog een laatste favoriet voor het einde van de zomer. Deze lauwe salade is zeer geschikt voor suggesties. Het onderstaande recept kan als voorbeeld dienen; je kunt er natuurlijk ook allerlei groenten naar keuze aan toevoegen.

 
Op het hoofdkantoor van SUSAN BIJL hebben we het geluk dat Monique drie keer per week de lunch voor ons klaarmaakt. Monique was vanaf haar aankomst een inspiratiebron, maar de belangrijkste ontdekking van dit recept is: gembersiroop! (Wij gebruiken biologische Yakso gembersiroop.) Deze dikke, plakkerige en zoete siroop zorgt voor een extra speciaal tintje. Ons advies bij twijfel: voeg meer toe!

Zwarte rijstsalade (lauw)

Ingrediënten

  • 300 g zwarte rijst
  • 2 wortelen, julienne
  • 1/4 rode kool, heel dun gesneden
  • 1 rode paprika, fijngehakt
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden (bewaar er een paar om als garnering te gebruiken)
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden

Garnering

  • een handvol koriander, gehakt (peterselie kan ook)
  • een handvol cashewnoten
  • 2 eetlepels sesamzaadjes

Dressing

  • het sap van 3 limoenen
  • 1 kleine rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 cm gember, geraspt
  • 50 ml gembersiroop
  • 4 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie


Methode

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst gaar volgens de achterkant van de verpakking en laat hem iets afkoelen. Rooster de cashewnoten 5-10 minuten op een bakpapiertje, controleer af en toe tot ze goudbruin en geurig zijn. Rooster de sesamzaadjes licht in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Meng de ingrediënten voor de dressing en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg de dressing toe aan de lauwe rijst en roer.

Voeg alle groenten toe en roer tot alles goed gemengd is.

Garneer de salade tot slot met cashewnoten, sesamzaadjes, koriander en lente-uitjes.

Opmerking van Monique : proef en controleer of er nog wat gembersiroop nodig is!

Terug naar blog